השקעה בקרקעות: הזדמנות או סיכון?

בעשור האחרון, השקעה בקרקעות חקלאיות הפכה לאחד התחומים המבוקשים ביותר בקרב משקיעים פרטיים ותושבי חוץ. הבטחת רווחים גבוהים, ערך קרקע שעולה ופוטנציאל פיתוח עתידי, הופכים את התחום לאטרקטיבי במיוחד. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר גם באפיק השקעה בעל סיכונים שחשוב להכיר לפני קבלת החלטות משמעותיות.

מה הופך קרקעות לחומר גלם להשקעה?

קרקעות הן משאב מוגבל שאינו ניתן לייצור נוסף, דבר שהופך אותן לנכס ייחודי. במדינת ישראל, שבה הביקוש למגורים עולה בהתמדה והשטחים הזמינים במרכז הארץ מצטמצמים, הערך הכלכלי של קרקעות אלו הולך וגובר. קרקעות חקלאיות, בפרט, נחשבות כיעד פופולרי הטומן בחובו  הזדמנויות להשקעה בזכות מחירן הנמוך יחסית והפוטנציאל להפוך אותן לשטחי מגורים, תעסוקה או מסחר.

היתרונות של השקעה בקרקעות

קרקעות חקלאיות, בשל ייעודן המקורי, נמכרות במחירים נמוכים יחסית, דבר שהופך אותן לאפשרות השקעה נגישה. עם שינוי ייעוד הקרקע למגורים או מסחר, ערכה עשוי להכפיל או אף לשלש את עצמו. השקעה בקרקעות אלו מאפשרת למשקיעים לגוון את תיק ההשקעות שלהם, לצד מניות, נדל"ן או קרנות השקעה. עבור משקיעים מסוימים, רכישת קרקעות להשקעה בישראל היא גם דרך לבטא חיבור אישי, ציוני או לאומי.

הסיכונים שחשוב להכיר

למרות הפוטנציאל, השקעה בקרקעות חקלאיות טומנת בחובה סיכונים משמעותיים. תהליך הפשרת קרקע חקלאית תלוי בהחלטות של ועדות התכנון המקומיות והארציות, ולעיתים עשוי להימשך שנים רבות וחמור מכך, לא להתממש כלל. עלויות נלוות כמו היטלי השבחה, מיסים ואגרות שונות, יכולים להכביד על ההשקעה ולהפחית את התשואה. חלק מהשקעות בקרקעות מבוססות על הבטחות שאין להן אחיזה בתשתית תכנונית מוצקה. ערך הקרקע עשוי להשתנות בהתאם למגמות שוק הנדל"ן, מצב הכלכלה ורגולציה ממשלתית.

איך לזהות קרקע מבטיחה?

אחד הפרמטרים החשובים ביותר בבחירת קרקעות להשקעה הוא המיקום, ועל כך נאמר לא אחת – לוקשיין, לוקשיין, לוקשיין! מומלץ לחפש אחר קרקעות השוכנות סמוך למרכזי ערים, לעורקי תחבורה ראשיים או לתשתיות שכבר קיימות, כך שהסיכוי לפיתוח הוא גבוה יותר. בנוסף, חשוב לוודא שקרקע נמצאת בתהליך מתקדם של שינוי ייעוד, כמו גם מהי מידת התמיכה של הרשויות המקומיות בתוכנית זו. דעו כי במקרה של השקעה מסוג זה, התייעצות עם עורך דין מקרקעין ומיסוי מקרקעין וגם עם שמאי מקרקעין, בהחלט יכולה לסייע לכם לאשר בוודאות כי הקרקע נקייה מבעיות משפטיות או חובות. בנוסף, תוכלו להבין אלו עלויות נלוות, מיסים, היטלי השבחה ואגרות מצפים לכם, ולפעול בתבונה אל מול פוטנציאל הרווח שיש להן.

דוגמאות לאזורי השקעה פופולריים

שיווק קרקעות באזור השרון הצפוני מושך משקיעים בשל קרבתו לעורקי תחבורה כמו כביש 4 וכביש 6. מישור החוף הדרומי, עם אזורים כמו באר יעקב ונס ציונה, זוכה גם הוא לפופולריות רבה הודות לתוכניות הפיתוח העתידיות. עמק חפר הוא אזור נוסף עם אופק פיתוח חיובי, בעיקר בגלל התשתיות המתוכננות בעתיד דוגמת כביש רוחב 551.

טיפים להשקעה מוצלחת

השקעה בקרקעות דורשת זמן וסבלנות. חשוב לבצע בדיקות רקע מעמיקות ולוודא כי הקרקע עומדת בציפיות התכנוניות והכלכליות. לא מומלץ לבצע השקעה על סמך הבטחות שיווקיות בלבד, וכדאי לוודא שהנתונים אכן מגובים במסמכים ותוכניות רשמיות. בנוסף, אם ברצונכם לגוון את תיק ההשקעות שלכם מומלץ שתפזרו את הסיכונים שלכם ולא תשקיעו את כל הונכם בקרקע אחת בלבד.

דוגמאות לפרויקטים מוצלחים

השקעה בקרקעות חקלאיות היא הרבה מעבר לתיאוריה. פרויקטים מוצלחים דוגמת פארק האילנות בפרדס חנה, שבו ישנן קרקעות עם תב״ע מאושרת למגורים ותעסוקה, בהחלט מציגים כיצד ניתן לשלב פיתוח כלכלי ואורבני בתשתית קיימת. דוגמה נוספת היא קרקעות באזור מעגן מיכאל, שבהן ישנה  התעניינות ערה מצד משקיעים ישראלים ותושבי חוץ. המיקום האסטרטגי של הפרויקטים האלו לצד צירי תחבורה, הוא זה שמגביר את האטרקטיביות והפופולריות שלהם.

התפתחות שוק הקרקעות בעתיד

ככל שהביקוש למגורים ותעסוקה עולה, שוק הקרקעות צפוי להמשיך לצמוח ולהשתנות. השקעה חכמה דורשת מכם הבנה עמוקה של התהליכים הרגולטוריים, מגמות פיתוח אזוריות וההשפעות הכלכליות שיש לדבר.

לסיכום

השקעה בקרקעות היא אפיק השקעה מצוין שיכול להניב תשואה נאה וגבוהה, אך היא אינה חפה מסיכונים. הצלחת ההשקעה תלויה בבדיקות המקדימות שתבצעו, הבנה נכונה של השוק וקבלת החלטות שקולות שמבוססות על נתונים אלו. משקיעים שיפעלו בזהירות ויעזרו במומחים יוכלו ליהנות מהזדמנויות יוצאות מן הכלל בתחום זה.